Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού

Ελάτε να παίξουμε μαθαίνοντας! 

Το ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ προσκαλεί τους μαθητές  να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τους προσφέρεται και περιλαμβάνει   παιχνίδια, τα οποία κατασκεύασε μετά από  έρευνα  του Λαϊκού Πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο ο  Δάσκαλος Γιώργος Τσιώνας, ιδρυτής του ΣΕΙΣΤΡΟΝ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΎ  (www.sistron.gr)   και φιλοξενείται  σαν μόνιμη ΈΚΘΕΣΗ στο χώρο του Πάρκου Δεινοσαύρων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Η αγάπη του δημιουργού κι ερευνητή  για το παιχνίδι  συνεχίζεται με αμείωτο ζήλο, σεβασμό και μεράκι για  τον άυλο πολιτισμό από τον γιο του, Ωριγένη Τσιώνα ,  ο οποίος επιμελείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η δράση απευθύνεται  τόσο στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία όσο και στα γυμνάσια, καθώς  τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ηλικιακές ομάδες και δυνατότητες των μαθητών/τριών.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει παιχνίδια-αντικείμενα και κατασκευές του παιδαγωγού Γιώργου Τσιώνα. Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος  παιχνιδιών (τσέρκι, πατίνι, χελιδόνα, σβούρες, βόλοι, πήλινες και συρμάτινες κούκλες, τράκες, κότσια, αργαλειός σε κεραμίδα, κορδόνι, ελικόπτερο, τσιλίκι κ.ά.)  με τα οποία μεγάλωσαν και έπαιξαν γενιές παιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια με εκπληκτική  συνέχεια μέσα στο χρόνο. Τα παιχνίδια αποτελούν βιωματική κατάθεση του δημιουργού τους, ο οποίος ασχολήθηκε με την μελέτη κι έρευνα του λαϊκού πολιτισμού του Ελλαδικού κυρίως χώρου πάνω από εικοσιπέντε χρόνια πιστεύοντας ότι η μελέτη αυτού οδηγεί στην αναγκαία αυτογνωσία για το σήμερα. Τα παιχνίδια-αντικείμενα κατασκευάστηκαν τα περισσότερα με φυσικά υλικά (ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρμα, ξηρούς καρπούς, χόρτο, καλάμια κ.ά.) καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά (σύρμα, σχοινί, χαρτί, ύφασμα, μεταλλικά κουτιά κ.ά.).

Η έκθεση παιχνιδιών είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες:

-Παιχνίδια-αντικείμενα της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής

-Παιχνίδια της νεώτερης και μεταπολεμικής Ελλάδας

-Παιχνίδια των λαϊκών πανηγυριών

-Παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή.

Στο Διαδραστικό Μουσείο Αρχαίου & Παραδοσιακού Παιχνιδιού, οι μαθητές κάνουν ένα ταξίδι «Από το χθες στο σήμερα» γνωρίζουν και βλέπουν παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι τώρα, παίζουν και κατασκευάζουν.

Πρόγραμμα επισκέψεων :
– Ξενάγηση σε πάνω από 200 παιχνίδια της αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής εποχής και της νεότερης Ελλάδας.

– Κατασκευή παραδοσιακών  παιχνιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά στο Εργαστήρι.

– Γνωριμία με παιχνίδι παραδοσιακών παιχνιδιών.

Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας για σχολική επίσκεψη e-yliko.gr.

Το εισιτήριο για κάθε μαθητή ανέρχεται στα 5 ευρώ και η δράση διαρκεί 90′.

Η εκδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί με την δυνατότητα, οι μικρές τάξεις να παίζουν στον παιδότοπο με παιδαγωγούς και οι μεγαλύτερες τάξεις να  αθλούνται στο αθλητικό κέντρο με τους γυμναστές.

Για όση ώρα παραμένουν οι μαθητές και μαθήτριες στον χώρο αναλαμβάνουμε την πλήρη επίβλεψη τους   με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής καθώς επίσης και με διασφάλιση της μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων επισκεπτών.

Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στις ιστοσελίδες

www.sistron.gr
και στα τηλέφωνα:
23106865446  & 6976432675

5€ Ανα Μαθητή
  • Τηλέφωνο

    +30 2310 686544 | +30 6976432675

  • Διεύθυνση

    7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραιoκάστρου, 570 13

  • Email

    info@parkodeinosauron.gr