ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων»

Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων με βοτανικό κήπο δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση με Δεινόσαυρους και Θηλαστικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν  αυτοί οι χώροι με ομοιώματα και πραγματικά απολιθώματα χιλιάδων χρόνων όπου εισάγουμε στο κοινό περιβαλλοντικά – εκπαιδευτικά θέματα και το ευαισθητοποιούμε απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά η γη μας λόγω των κλιματικών αλλαγών. Ο επισκέπτης παίρνει πληροφορίες για την ιστορία της γης και τα ζώα που εμφανιστήκαν σε αυτήν διαφορετικές περιόδους από την απαρχή της έως σήμερα.

Όλο το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της Γεωλόγου – Βιολόγου & καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κας Ευαγγελίας Τσουκαλά Διδάκτωρ Παλαιοντολογίας & Διευθύντριας του Μουσείου Γεωλογίας –  Παλαιοντολογίας  – Παλαιοανθρωπολογίας και του διεθνούς βεληνεκούς ειδικού στα προβοσκιδωτά Dick Mol, επιστημονικός συνεργάτης στο μουσείο του Rotterdam στην Ολλανδία. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και την ξενάγηση πραγματοποιούν Παλαιοντολόγοι.

Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας προτεινόμενο ως Περιβαλλοντική  σχολική επίσκεψη (http://edu-gate.minedu.gov.gr/).

Οι  επισκέπτεςμαθητές θα περιηγηθούν στις παρακάτω 4 εκθέσεις.

 • Το Πάρκο Δεινοσαύρων.

Βλέπουν αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ειδών δεινοσαύρων και ερπετών διαφόρων γεωλογικών περιόδων σε  πραγματικές διαστάσεις με κίνηση και στατικά, μαθαίνοντας για την εξέλιξη και εξαφάνιση αυτών των μοναδικών ζώων. (100 εκθέματα)

 • Το Σπήλαιο.

Το Σπήλαιο της εξέλιξης είναι ένα ομοίωμα πραγματικού σπηλαίου όπου εκεί οι μαθητές μαθαίνουν την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους (θεματικές φιγούρες Homo Sapiens, Homo Erectus κ.α.) και βλέπουν  βραχογραφίες  με ζώα και μία ολοκληρωμένη συλλογή με λίθινα εργαλεία και απολιθώματα που φιλοξενούνται από το Α.Π.Θ.

 • Το Πάρκο των Θηλαστικών.

Το πάρκο των θηλαστικών περιλαμβάνει   θηλαστικά της σημερινής εποχής, σπάνια θηλαστικά          που έζησαν κατά το παρελθόν στην Ελλάδα  και έκθεση με προϊστορικά ερπετά της Ελλάδας. Μέρος της έκθεσης είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της παλαιοντολόγου κ Ε. Τσουκαλά ο Μαστόδοντας της Μηλιάς των Γρεβενών.

 • Ice Age – Μουσείο Μαμούθ.

Εδώ οι μαθητές εξερευνούν την τελευταία ψυχρή περίοδο σε μια σειρά από παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν Πρόκειται για ένα χώρο που  περιλαμβάνει πραγματικά απολιθώματα του Τριχωτού Μαμούθ, του Τριχωτού Ρινόκερου, του Βίσωνα της Στέπας. Αυτά προέρχονται από την Σιβηρία και μας δόθηκαν με την βοήθεια της  Ολλανδικής κυβέρνησης και σε συνεργασία με τον κ. Dick Mol.

Στον χώρο φιλοξενείται μια περιοδική έκθεση με πραγματικά απολιθώματα χελωνών -ΤΙΤΑΝΟΧΕΛΩΝΕΣ- από τις συλλογές του Mουσείου Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιανθρωπολογίας, του Τομέα Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. Η έκθεση  είναι εποχιακή. Τα δείγματα είναι υπο μελέτη. 

 • Στο τέλος του προγράμματος παίζουν στο αθλητικό κέντρο με τους γυμναστές μας.  Για όση ώρα παραμείνετε στον χώρο έχουμε την πλήρη επίβλεψη των παιδιών.
 • Υπάρχει κυλικείο για τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς προσφέρουμε ρόφημα και σνακ.
 • Όλα τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην τελική ημερήσια εκδρομή του σχολείου

5€ Ανα Μαθητή
 • Τηλέφωνο

  +30 2310 686544 | +30 6976432675

 • Διεύθυνση

  7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραιoκάστρου, 570 13

 • Email

  info@parkodeinosauron.gr