ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων»
Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων με βοτανικό κήπο δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση με Δεινόσαυρους και Θηλαστικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν αυτοί οι χώροι με ομοιώματα και πραγματικά απολιθώματα χιλιάδων χρόνων όπου εισάγουμε στο κοινό περιβαλλοντικά – εκπαιδευτικά θέματα και το ευαισθητοποιούμε απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά η γη μας λόγω των κλιματικών αλλαγών. Ο επισκέπτης παίρνει πληροφορίες για την ιστορία της γης και τα ζώα που εμφανιστήκαν σε αυτήν διαφορετικές περιόδους από την απαρχή της έως σήμερα.
Όλο το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της Γεωλόγου – Βιολόγου & καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κας Ευαγγελίας Τσουκαλά Διδάκτωρ Παλαιοντολογίας & Διευθύντριας του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας και του διεθνούς βεληνεκούς ειδικού στα προβοσκιδωτά Dick Mol, επιστημονικός συνεργάτης στο μουσείο του Rotterdam στην Ολλανδία. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και την ξενάγηση πραγματοποιούν Παλαιοντολόγοι.
Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας προτεινόμενο ως Περιβαλλοντική σχολική επίσκεψη (http://edu-gate.minedu.gov.gr).
Οι επισκέπτες –μαθητές θα περιηγηθούν στις παρακάτω 4 εκθέσεις.
- Το Πάρκο Δεινοσαύρων.
Βλέπουν αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ειδών δεινοσαύρων και ερπετών διαφόρων γεωλογικών περιόδων σε πραγματικές διαστάσεις με κίνηση και στατικά, μαθαίνοντας για την εξέλιξη και εξαφάνιση αυτών των μοναδικών ζώων. (100 εκθέματα)
- Το Σπήλαιο.
Το Σπήλαιο της εξέλιξης είναι ένα ομοίωμα πραγματικού σπηλαίου όπου εκεί οι μαθητές μαθαίνουν την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους (θεματικές φιγούρες Homo Sapiens, Homo Erectus κ.α.) και βλέπουν βραχογραφίες με ζώα και μία ολοκληρωμένη συλλογή με λίθινα εργαλεία και απολιθώματα που φιλοξενούνται από το Α.Π.Θ.
- Το Πάρκο των Θηλαστικών.
Το πάρκο των θηλαστικών περιλαμβάνει θηλαστικά της σημερινής εποχής, σπάνια θηλαστικά που έζησαν κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και έκθεση με προϊστορικά ερπετά της Ελλάδας. Μέρος της έκθεσης είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της παλαιοντολόγου κ Ε. Τσουκαλά ο Μαστόδοντας της Μηλιάς των Γρεβενών.
- Ice Age – Μουσείο Μαμούθ.
Εδώ οι μαθητές εξερευνούν την τελευταία ψυχρή περίοδο σε μια σειρά από παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν Πρόκειται για ένα χώρο που περιλαμβάνει πραγματικά απολιθώματα του Τριχωτού Μαμούθ, του Τριχωτού Ρινόκερου, του Βίσωνα της Στέπας. Αυτά προέρχονται από την Σιβηρία και μας δόθηκαν με την βοήθεια της Ολλανδικής κυβέρνησης και σε συνεργασία με τον κ. Dick Mol.
Στον χώρο φιλοξενείται μια περιοδική έκθεση με πραγματικά απολιθώματα χελωνών -ΤΙΤΑΝΟΧΕΛΩΝΕΣ- από τις συλλογές του Mουσείου Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιανθρωπολογίας, του Τομέα Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.
Η ιστορία των κλιματικών αλλαγών συνεχίζεται στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ στον Πολυχώρο Nouvelle. Μετά από την πολύ επιτυχημένη λειτουργία του «Μουσείου Μαμούθ» με πραγματικά απολιθώματα από τη Βόρεια Θάλασσα 50.000 ετών, που έδωσε στο ευρύ κοινό την ιστορία των αλλαγών που έλαβαν χώρα κατά τις διάφορες Εποχές των Παγετώνων, πάμε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο. Θα δούμε πως ήταν η ζωή στην Ελλάδα, πριν ακριβώς από την έναρξη των παγετωδών περιόδων πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, γνωρίζοντας απολιθώματα από ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα: την τιτανοχελώνα.
- Στο τέλος του προγράμματος οι μικροί μαθητές παίζουν στον παιδότοπο με τους παιδαγωγούς μας και οι μεγαλύτεροι μαθητές παίζουν στο αθλητικό κέντρο με τους γυμναστές μας. Για όση ώρα παραμείνετε στον χώρο έχουμε την πλήρη επίβλεψη των παιδιών.
- Υπάρχει κυλικείο για τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς προσφέρουμε ρόφημα και σνακ.
- Όλα τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στην τελική ημερήσια εκδρομή του σχολείου
Τηλέφωνο
+30 2310 686544 | +30 6976432675
Διεύθυνση
7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραιοκάστρου, 570 13
Email
info@parkodeinosauron.gr