Τιτανοχελώνες - Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής

                                        ΤΙΤΑΝΟΧΕΛΩΝΕΣ

Η ιστορία των κλιματικών αλλαγών συνεχίζεται στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ στον  Πολυχώρο Nouvelle. Μετά από την πολύ επιτυχημένη λειτουργία του «Μουσείου Μαμούθ» με απολιθώματα από τη Βόρεια Θάλασσα 50.000 ετών, που έδωσε στο ευρύ κοινό την ιστορία των αλλαγών που έλαβαν χώρα κατά τις διάφορες Εποχές των Παγετώνων, πάμε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο. Θα δούμε πως ήταν η ζωή στην Ελλάδα, πριν ακριβώς από την έναρξη των παγετωδών περιόδων, γνωρίζοντας απολιθώματα από ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα: την τιτανοχελώνα.

Γιγαντιαίες χερσαίες χελώνες, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 2 μέτρα σε μήκος, ζούσαν και περπατούσαν κατά το παρελθόν στην περιοχή που σήμερα βρέχεται από το Θερμαϊκό κόλπο. Εκείνη την εποχή των 5 εκατομμυρίων ετών η θάλασσα ήταν αρκετά νοτιότερα και μια απέραντη πεδιάδα απλωνόταν μεταξύ των σημερινών βουνών της Θεσσαλονίκης και του πρώτο-Ολύμπου.

Σε εκείνη την περιοχή ζούσαν οι τιτανοχελώνες, πιθανότατα σε ομάδες πολλών ατόμων. Άφθονα απολιθώματά τους εντοπίστηκαν στην «περί τον Θερμαϊκό» περιοχή. Όμως με την έναρξη των κλιματικών αλλαγών, άλλαξαν δραματικά τα οικοσυστήματα του Βορείου Ημισφαίριου και οι τιτανοχελώνες εξαφανίστηκαν.

Για πρώτη φορά, εκτίθενται πραγματικά απολιθώματα από την Ελλάδα στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ!!!

 Τα απολιθώματα των χελωνών προέρχονται από το Μακρύγιαλο και Αγιάννη Πιερίας, και είναι καταχωρημένα στις Συλλογές του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας ΑΠΘ. Η έκθεση στον Πολυχώρο NOUVELLE είναι εποχιακή. Τα δείγματα είναι υπο μελέτη. 

                                  ΠΑΡΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΗΣ

Το Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής περιλαμβάνει ζώα που υπήρχαν ή υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις θάλασσες μας. Στο πάρκο δεσπόζει η εξαιρετική αναπαράσταση μίας Φάλαινας Φυσητήρα σε φυσικό μέγεθος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ακόμη και το εσωτερικό του ζώου και να ενημερωθούν για αυτά τα υπέροχα κήτη. Δελφίνια, καρχαρίες, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες πλαισιώνουν τη σημερινή θαλάσσια πανίδα, ενώ οι αρχαίες ελληνικές θάλασσες έχουν επίσης την τιμητική τους : Το Μεταξυθήριο άνηκε στα Σειρηνοειδή και ήταν ένας πολύ παράξενος θαλάσσιος συγγενής των ελεφάντων, ενώ ο Σκουαλόδοντας ήταν ένα τρομερό αρπακτικό κήτος! Ο επισκέπτης ενημερώνεται για την εξέλιξη των πανίδων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ευαισθητοποιείται οικολογικά, γνωρίζοντας τις ολέθριες επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης και τα απειλούμενα είδη των θαλασσών μας.
Φυσητήρας (Physeter macrocephalus)
Δελφίνι (Delphinus)
Μεσογειακή Φώκια (Monachus monachus)
Θαλάσσια χελώνα Καρέττα (Caretta caretta)
Λευκός Καρχαρίας (Carcharodon carcharias)
Μεταξυθήριο (Metaxytherium)
Σκουαλόδοντας (Squalodon)

  • Τηλέφωνο

    +30 2310 686544 | +30 6976432675

  • Διεύθυνση

    7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραιοκάστρου, 570 13

  • Email

    info@parkodeinosauron.gr