Ελληνική και Παγκόσμια Μυθολογία (Μόνο για Σχολεία)

Η  έκθεση έχει την μορφή Λαβύρινθου. Οι επισκέπτες παρακολουθούν αναπαραστάσεις με τις σημαντικότερες φιγούρες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Μυθολογίας έξω και μέσα σε αυτόν. Στηρίζεται στις έρευνες της παγκοσμίου φήμης Ιστορικού Adrienne Mayor. Η Adrienne Mayor (επιστημονική σύμβουλος προγράμματος) είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ και ειδικεύεται στην Παγκόσμια Μυθολογία και τον συσχετισμό της με τα Παλαιοντολογικά ευρήματα. Πρόσφατες μελέτες της έχουν δείξει ότι πολλά από τα τέρατα της Μυθολογίας, όπως ο Κύκλωπας και ο Γρύπας, μπορούν να αποδοθούν σε απολιθώματα Ελεφάντων ή Μαμούθ και του Δεινόσαυρου Πρωτοκεράτοπα αντίστοιχα!

Οι επισκέπτες γνωρίζουν από κοντά  τους ΘΕΟΥΣ του Ολύμπου, τον ΑΤΛΑΝΤΑ τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ, τον ΗΡΑΚΛΗ με το ΛΙΟΝΤΑΡΙ της ΝΕΜΕΑΣ, το ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ με τον ΔΡΑΚΟ, τον ΘΗΣΕΑ με τον ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ, τον ΦΡΙΞΟ με την ΈΛΛΗ, τον ΙΚΑΡΟ, τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, τον ΟΔΥΣΣΕΑ με τις ΣΕΙΡΗΝΕΣ και το πολυτάραχο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη. 

ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Οι επισκέπτες παρακολουθούν τις έξεις θεματικές αναπαραστάσεις

Χίμαιρα : Ζούσε στην Ελλάδα. Είχε κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού, ενώ πετούσε φωτιά από το στόμα της. Σκοτώθηκε από τον Βελλεροφόντη που ίππευε ένα ιπτάμενο άλογο, τον Πήγασο.
Λεβιάθαν : Θαλάσσιο Τέρας που ζούσε σε όλες τις θάλασσες του Κόσμου.
Αρπύια : Ζούσε στην Ελλάδα, είχε κεφάλι και σώμα πολύ άσχημης γυναίκας, πόδια και χέρια αρπακτικού πουλιού και μπορούσε να πετάει.
Στυμφαλίες Όρνιθες : Πουλιά με χάλκινα ράμφη και νύχια, που καταδυνάστευαν τον κόσμο. Ζούσαν στην Ελλάδα, τα τρόμαξε ο Ηρακλής με τα Κρόταλα, ενώ τα σκότωσε με χρυσό τόξο και βέλη.
Χάρος : Ζούσε στην Ελλάδα. Ήταν ο βαρκάρης του Άδη, όπου ο κάθε νεκρός έπρεπε να πληρώσει έναν οβολό για να περάσει τον ποταμό Αχέροντα.
Κέρβερος : Τρικέφαλος Σκύλος, φύλακας του Κάτω Κόσμου, με μαλλιά και σώμα γεμάτο φίδια.
Λυκάνθρωπος : Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούταν ως ‘φέρων το φως και τη γνώση’. Αργότερα, κατά τον Μεσαίωνα στην Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Γαλλία κ.α.) θεωρήθηκε ως δαιμονικό ον.
Ογκρ : Ήταν πολύ μοχθηρό ον, ζούσε σε όλο τον κόσμο (Ιαπωνια, Ινδία, Ευρώπη) με διαφορετικές μορφές σε κάθε μέρος.
Γκάργκοϋλ: Αναφέρονται κυρίως στη Γαλλία. Πέτρωναν όταν τα έβλεπε το φώς του Ήλιου.
Γοργόνες : Μισή γυναίκα, μισή ψάρι, τα θαλάσσια αυτά πλάσματα εμφανίζονται σε μύθους πολλών διαφορετικών λαών (Ελλάδα, Σκανδιναβικές χώρες, κ.α.).

Μέδουσα : Στην Ελληνική Μυθολογία, όποιον κοιτούσε η Μέδουσα, μεταμορφωνόταν αυτομάτως σε πέτρα. Ο Περσέας κατάφερε να την σκοτώσει, βάζοντας την να κοιτάξει το καθρεπτισμένο της είδωλο στην ασπίδα του.
Τάλως : Γίγαντας που φύλαγε τη Μινωική Κρήτη. Συμβόλιζε την ανάπτυξη της χαλκουργίας και κρατούσε στα χέρια του τους Νόμους. Τον σκότωσε ο Ιάσονας, τραβώντας το καρφί που είχε στην πτέρνα του, αφήνοντας έτσι να τρέξει από μέσα του το ‘Ιχώρ’.
Κύκλωπας : Μονόφθαλμος Γίγαντας, αναφέρεται στον Όμηρο ως ο πρώτος τυροκόμος. Τον τύφλωσε ο Οδυσσέας για να ξεφύγει με τους συντρόφους του. Ο μύθος θεωρείται ότι πηγάζει από την εύρεση απολιθωμένων κρανίων ελεφάντων, μαμούθ και μαστοδόντων, καθώς η μεγάλη οπή που υπάρχει στα κρανία αυτών των γιγάντιων θηλαστικών για να προεξέχει η προβοσκίδα, ερμηνεύτηκε από τους Αρχαίους, ως μία τεράστια οφθαλμική κόγχη!
Ορκ : Ζούσαν στην Σκανδιναβία μέσα σε σπηλιές. Ήταν άγρια, μοχθηρά και ανθρωποφάγα όντα.
Νόκερς : Ζούσαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία μέσα σε σπηλιές ή ορυχεία, όπου έψαχναν για πολύτιμα μεταλλεύματα
Νάνοι : Ζούσαν στη Βόρεια Ευρώπη. Προστάτευαν τα πλούτη και κατασκεύασαν το σφυρί του Θωρ, θεού των Βίκινγκ.
Τρολ : Μοχθηρό και ανθρωποφάγο ον που ζούσε στη Νορβηγία. Αν το έβλεπε ο Ήλιος, τότε μετατρεπόταν σε πέτρα.
Σάτυρος : Φημισμένος για την αδυναμία του για το κρασί και τη διασκέδαση, τριγύριζε στα όρη και τα δάση της Ελλάδας. Ανάλογα με την περιοχή, αναφέρεται και με διαφορετικά ονόματα (Σειληνός, Πανας κ.α.)

Γρύπας : Είχε κεφάλι αετού, σώμα λιονταριού και πετούσε. Ζούσε στην Ελλάδα, άλλα η προέλευση του είναι από την Ασία. Θεωρείται ότι ο μύθος πηγάζει από την εύρεση απολιθωμάτων του Πρωτοκεράτοπα (Protoceratops andrewsi), ενός Κερατόψιου Δεινόσαυρου που ζούσε στη Μογγολία κατά την Κρητιδική περίοδο.
Μινώταυρος : Ήταν γιος της Πασιφάης και ενός Ταύρου, κλεισμένος στο Λαβύρινθο, στα ανάκτορα του Μίνωα της Κρήτης. Είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Κάθε 9 χρόνια επτά νέοι και επτά νέες από την Αθήνα στέλνονταν στην Κρήτη, για να κατασπαραχτούν από τον Μινώταυρο. Σε αυτή την αιμοβόρα παράδοση έδωσε τέλος ο Θησέας που σκότωσε τον Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα.
Ροκ : Γιγάντιο Πουλί με τη μορφή κολοσσιαίου αετού που ζούσε στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη. Πιθανόν η έμπνευση του μύθου βασίζεται σε τεράστια τριδάχτυλα αποτυπώματα σαρκοφάγων Θηριόποδων Δεινόσαυρων από την Αφρική, ενώ στη Μαδαγασκάρη, ο μύθος φαίνεται να βασίζεται στο γιγάντιο πτηνό Αιπυόρνιθα (Aepyornis), το οποίο εξαφανίστηκε μόλις τον 17ο αιώνα από ανθρώπινη παρέμβαση!
Κένταυρος : Μισός άνθρωπος, μισός άλογο. Θεωρείται ότι οι Κένταυροι ζούσαν στην περιοχή του Πηλίου, ενώ φημισμένη είναι η λεγόμενη Κενταυρομαχία με τους Λάπιθες.
Κύκλωπα.
Δίας.
Ηρακλής

MYTHOLOGY (4)
41267_Mythology-Labyrinth-16
MYTHOLOGY (2)
41261_Mythology-Labyrinth-02
MYTHOLOGY (1)
  • Τηλέφωνο

    +30 2310 686544 | +30 6976432675

  • Διεύθυνση

    7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραιοκάστρου, 570 13

  • Email

    info@parkodeinosauron.gr